Τα ζώα είναι πρεσβευτές του φυσικού κόσμου

Τα ζώα είναι πρεσβευτές από τον κόσμο της φύσης που φέρνουν μία αίσθηση ηρεμίας σε όλους τους ανθρώπους, σε έναν ολοένα και περισσότερο αστικοποιημένο και μηχανοποιημένο κόσμο.

Είναι γνωστό πως στην αρχαιότητα πολλά είδη ζώων λατρεύονταν και θεωρούνταν μέλη της οικογένειας. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το τι ώθησε τους ανθρώπους στο να κακοποιούν τα ζώα σε τόσο μεγάλο βαθμό σε όλο τον πλανήτη. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε τέτοιες συμπεριφορές, φαίνεται πως σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, επειδή έχει γίνει γνωστό πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και συνείδηση, ενώ ταυτόχρονα έχουν την μοναδική ικανότητα να βοηθούν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Το πιο σημαντικό που γενναιώδορα προσφέρουν στον άνθρωπο είναι η αίσθηση της ισορροπίας και της ηρεμίας.

Το γεγονός ότι όταν ένας άνθρωπος νιώθει άγχος ή στεναχώρια και θέλει να ηρεμήσει, πηγαίνει έξω στη φύση είναι αδιαμφισβήτητο. Η ηρεμία στο βλέμμα ενός άγριου ζώου, μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο με μία ματιά και μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει γαλήνη, ενώ παράλληλα μπορεί να τους βοηθήσει να αλλάξουν τη ζωή τους και τον τρόπο σκέψης τους.

Συμβαίνει συχνά κατά τις συνεδρίες που κάνουμε με τους σκύλους και τη γάτα, ένα άτομο μεγάλης ηλικίας να μην θέλει να έρθει σε επαφή με τα κατοικίδια και να έχει γι’αυτά ενα συναίσθημα άρνησης, αφού του θυμίζουν πολλές φορές τα νεανικά τους χρόνια, όταν τα χρησιμοποιούσαν μόνο για εργασία, άρα δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα, ειδικότερα σε έναν χώρο υγείας όπου βρίσκονται. Παράλληλα νιώθουν ότι μπορούν να τους μεταδώσουν ασθένειες και δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Τους ακούω προσεκτικά, όσο οι σκύλοι κάθονται κάτω ήρεμοι και ενώ άλλοι άνθρωποι παράλληλα έρχονται κοντά τους, τους καλούν για να τους χαϊδέψουν, να τους δώσουν λιχουδιές ή να παίξουν μαζί τους. Έχω παρατηρήσει πως κατά την επόμενη συνεδρία, το 99% των ανθρώπων αυτής της κατηγορίας έρχονται κοντά στους σκύλους, τους καλούν, μερικοί τους δίνουν και λίγο από το φαγητό τους και πολλές φορές μπορεί ακόμα και να χαμογελάσουν. Μετά από αυτό, όλοι έχουν να μοιραστούν μαζί μας μια ιστορία σχετικά με ένα ζώο που είχαν κάποτε αγαπήσει.

Εκείνη τη στιγμή, γνωρίζω πως αυτό το άτομο έχει κάνει μία μεγάλη συναισθηματική πρόοδο, ενώ έχει παράλληλα ωριμάσει με το να έρχεται κοντά σε ένα άλλο είδος το οποίο κάποτε αγνοούσε. Ταυτόχρονα αγνοούσε και τα συναισθήματα του γι’αυτό.

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι που έχουν ζήσει τη μισή ζωή τους στο χωριό και μετά έρχονται στην πόλη, έχουν ξεχάσει πόση ηρεμία μπορεί να τους μεταδώσει η φύση. Αλλά φαίνεται πως οι παλιές μνήμες έρχονται μπροστά όταν για κάποιο λόγο χρειαστεί να συμβιώσουν με κάποιο ζώο, ακόμα και αν πρόκειται για το ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.

Τα κατοικίδια είναι και αυτά πρεσβευτές του φυσικού κόσμου, που μιλούν διαφορετική γλώσσα, έχουν διαφορετική κουλτούρα και ενδιαφέροντα και κάτω από κάποιες συνθήκες μπορούν να δουλέψουν μαζί μας στα πλαίσια της αρμονικής συμβίωσης. Όπως ακριβώς όμως ισχύει στη διπλωματία, το άλλο μέρος θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχτεί το μήνυμα.

Είναι σύνηθες φαινόμενο όταν πρέπει να δουλέψεις με ηλικιωμένους από αγροτικό περιβάλλον να βλέπεις πως οι ηλικιωμένοι βλέπουν ξαφνικά τα ζώα σε ένα νέο και διαφορετικό επίπεδο.

 

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr
Animal Assisted Therapy trainer & handler

Author: Μαρίνα Λυμπεροπούλου

Share This Post On