Τα οφέλη της παρακολούθησης ενός ενυδρείου

Η παρακολούθηση των ψαριών που κολυμπούν σε ένα ενυδρείο, έχει αποδειχθεί πως έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους.

enidrio Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως βλέποντας ψάρια σε ένα ενυδρείο, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το άγχος σε ασθενείς που αναμένουν κάποια επέμβαση, ενώ μειώνει την ένταση των μυών και των καρδιακών παλμών, σε ηλικιωμένα άτομα. Παρόλο που είναι χρονοβόρα η διατήρηση ενός ενυδρείου σε καλά επίπεδα και είναι δύσκολη η διατήρηση της θερμοκρασίας και της καθαριότητας του, η ηρεμία που χαρίζει και το αίσθημα γαλήνης, είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία.

Το 2009 έγινε μια έρευνα που εξέταζε τα αποτελέσματα των ενυδρείων στους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer. Η έρευνα παρακολούθησε 60 ασθενείς σε τρία διαφορετικά κέντρα υγείας. Στα δύο κέντρα, οι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ένα ενυδρείο με πολύχρωμα ψάρια, ενώ οι ασθενείς του τρίτου κέντρου παρακολουθούσαν ζωγραφιές με θέμα τη θάλασσα. Οι ασθενείς που κοιτούσαν τα ενυδρεία, έδειξαν μια αύξηση 17% στην ποσότητα τροφής που κατανάλωσαν, αυξήθηκε το βάρος τους και χρειάστηκαν λιγότερα συμπληρώματα διατροφής. Παράλληλα, υπήρχε μια αξιοσημείωτη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς ανάμεσα στους ασθενείς.

Για όσους έχουν ζωή γεμάτη στρες ή έχουν πίεση, η διατήρηση ενός ενυδρείου μπορεί να είναι μια πολύ καλή φυσική θεραπεία.

Οποιοδήποτε μέγεθος ενυδρείου έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ένα μεγάλο είναι πολύ καλύτερο, όμως ακόμα και ένα μικρό θα βοηθήσει την θετική εξέλιξη ενός ασθενούς.

enidrio2

Η ήρεμη κίνηση των ψαριών, προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών αμέσως και για τον λόγο αυτό είναι επιλογή πολλών ιδρυμάτων, νοσοκομείων και γηροκομείων η τοποθέτηση ενυδρείων σε κοινή θέα. Σε παιδικά νοσοκομεία, έχει παρατηρηθεί ότι αιχμαλωτίζει τη φαντασία τους και τους βοηθάει να αναρρώσουν πιο γρήγορα, ενώ σε ιδρύματα ηλικιωμένων φέρνει μεγάλη χαρά και ηρεμία. Οι αίθουσες αναμονής όταν φιλοξενούν ένα ενυδρείο, γίνονται πιο ζεστές και φιλόξενες, βοηθώντας έτσι στην μείωση του άγχους και κρατώντας την πίεση χαμηλά.

Αναφορές:
‘Study: Aquariums may pacify Alzheimer’s patients’. Perdue News Service. Retrieved 2010-03-17.

Η διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοτροφείου

Author: Μαρίνα Λυμπεροπούλου

Share This Post On