H θεραπευτική δύναμη των κατοικιδίων για τους ηλικιωμένους

Για τους ηλικιωμένους που συνήθως ζουν μόνοι ή σε ιδρύματα, τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το στρες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης, αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την φυσική δραστηριότητα και τους βοηθούν να μάθουν.
Ένα νέο κατοικίδιο τονώνει κάποιον και τον βοηθάει να μάθει σχετικά με το είδος του ζώου ή τη φυλή του, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους της μεγαλύτερης ηλικίας υποστηρίζει η Dr Katharine Hillestad, κτηνίατρος, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.

Τα κατοικίδια προσφέρουν άυλη περιουσία. Οι σκύλοι και τα άλλα κατοικίδια ζουν για το τώρα, δεν τα απασχολεί το αύριο και το αύριο μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για έναν ηλικιωμένο. Έχοντας ένα κατοικίδιο, με την έννοια του «τώρα», μπορεί να είναι πολύ κατευναστικό για τον άνθρωπο.

Παράλληλα είναι αποδεδειγμένο ότι τα κατοικίδια μειώνουν το επίπεδο της κατάθλιψης και ελαττώνουν την μοναχικότητα. Οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες μικρών ζώων, πολύ συχνά αναφέρουν πόσο βαρύ είναι το φορτίο της μοναξιάς στη ζωή τους χωρίς την συντροφικότητα των κατοικιδιων τους, ακόμα και αν υπάρχουν πολλές φορές δυσκολίες κατά τη συμβίωση με ένα ζωηρό ίσως κατοικίδιο.

Η ψυχολόγος Penny B. Donnenfeld, έχει για συντροφιά της το Golden Retriever της, στις συνεδρείες στο γραφείο της στην Νέα Υόρκη και έχει παρατηρήσει πως οι ηλικιωμένοι ανακτούν ξεχασμένες αναμνήσεις με την παρουσία της σκυλίτσας της. «Έχω δει ανθρώπους με προβλήματα μνήμης να αλληλεπιδρούν και να διηγούνται αναμνήσεις από παλιά», υποστηρίζει. «Έχοντας ένα κατοικίδιο στις συνεδρείες, βοηθά τους ηλικιωμένους να συγκεντρωθούν σε κάτι διαφορετικό από τα καθημερινά τους προβλήματα και τις αρνητικές τους ανησυχίες που είναι συνήθως σχετικές με το θάνατο ή την γήρανση» συνεχίζει.

Φυσικά και τα κατοικίδια ωφελούνται όταν οι ηλικιωμένοι υιοθετούν μεγαλύτερης ηλικίας τετράποδα. «Αυτά τα τυχερά, συνήθως πηγαίνουν από τα χειρότερα στα καλύτερα και αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι συνταξιούχοι, έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν σε ένα πρωην ανεπιθύμητο κατοικίδιο», υποστηρίζει ο κτηνίατρος Tony Kremer, από το Σικάγο.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο κατοικίδιο για έναν ηλικιωμένο υποψήφιο ιδιοκτητη?

Οι άνθρωποι διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους και θα πρέπει οι φροντιστές να βοηθούν να γίνεται το σωστό «πάντρεμα» ανάμεσα σε ένα κατοικίδιο και έναν ηλικιωμένο.

Οπωσδήποτε ένα ενήλικο κατοικίδιο, όχι ιδιαιτέρως δραστήριο, που είναι ελεγμένο για ανίατες ασθένειες, μπορεί να είναι το ιδανικό ζώο για μια τέτοια περίπτωση, ώστε να είναι σίγουρο πως ο ηλικιωμένος θα περάσει καλά μαζί του.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι μπορεί να θέλουν να πηγαίνουν βόλτα με το ζώο τους αλλά ένα ιδιαιτέρως δραστήριο κατοικίδιο μπορεί να τους δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, ακριβώς όπως και ένα απομονωμένο κατοικίδιο, το οποίο μπορεί να καταλήξει σε ένα χώρο του σπιτιού αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ήρεμη ζωή του ιδιοκτήτη του.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να γνωρίζει ο ηλικιωμένος πως το κατοικίδιο του θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται ακόμα και αν ξαφνικά φύγει ο ίδιος από τη ζωή. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την απόκτηση του.

Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια του Αιγινητείου Νοσοκομείου  Δρ. Ιλια Θεοτοκά, τα κατοικίδια μας βοηθούν ψυχολογικά με πολλούς τρόπους, όπως:

Προσφέρουν αγάπη, χωρίς να κάνουν τη σχέση σύνθετη και με ιδιαίτερα προβλήματα.

Αυξάνουν το αίσθημα της υπευθυνότητας, και μέσω αυτού μπορούμε να γίνουμε και πιο υπεύθυνοι με τον εαυτό μας. Παραλληλα, νιώθουμε χρήσιμοι, φροντίζοντας ένα ζώο και το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους.

Συμβάλλουν στη σωματική μας άσκηση, γιατί μας αναγκάζουν να κινούμαστε, να περπατάμε κλπ.

Βοηθούν στο να έχουμε μια καθημερινή ρουτίνα, που βοηθά τους ηλικιωμένους αλλα και όλους μας να είμαστε  ενεργοί, αποτελούν παρέα και  συντροφιά σε μοναχικές στιγμές.

Βοηθούν στο να αναπτύξουμε κοινωνικές σχέσεις, εφόσον πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας,λόγω του κατοικιδίου μας.

Η φυσική επαφή με το ζώο μας κάνει καλό, μας προσφέρει κάποια συναισθηματική κάλυψη και παράλληλα μας ηρεμεί, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και το άγχος και την κατάθλιψη.

Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο

Author: Μαρίνα Λυμπεροπούλου

Share This Post On